Winkelwagen 0
 

Wat is PVD-coating?

Wat is PVD-coating?

PVD-coating betekent letterlijk physical vapor deposition, ook wel bekend als dunne film coating. Hierbij wordt een extreem dun laagje (2 tot 5µm) met behulp van vacuümtechnieken op het metaal geplaatst. Deze lagen hebben een metaalachtige uitstraling, waardoor deze techniek zich onderscheidt van bijvoorbeeld poedercoating en lak. Deze laag zorgt voor een verhoging van de corrosie- en krasbestendigheid, maar heeft daarnaast ook visuele voordelen. Zo kan er bijvoorbeeld een zwarte, gouden of antraciete kleur worden meegegeven aan rvs-producten.

Hoe wordt PVD-coating aangebracht?

Het aanbrengen van de PVD-coating gebeurt, in tegenstelling tot een hoop andere processen, op een milieuvriendelijke manier. Een vloeibaar metaal wordt verdampt in vacuüm, waarna deze op het te coaten product neerslaat. Bij het neerslaan krijgt het metaal een vaste vorm, die perfect egaal over het product heen slaat. Dit proces wordt soms meerdere keren herhaalt, zodat er zich meerdere lagen om het product heen slaan.

Wat zijn de voordelen van PVD-coating?

PVD-coating heeft een hoop voordelen. Hieronder noemen wij een aantal voor je op:

  • Het gehele proces gebeurt milieuvriendelijk
  • Gecoate producten hebben een extra corrosiebestendigheid
  • De PVD-coating heeft een hoge krasbestendigheid
  • De coating is waterbestendig
  • De coating is dermate dun, dat het geen invloed heeft op de dikte van het product
  • Producten kunnen gekleurd worden, zoals bijvoorbeeld mat zwart

Welke producten zijn geschikt voor PVD-coating?

PVD-coating kan gebruikt worden op een enorm aantal producten. Zo kan dit proces worden toegepast op bijvoorbeeld roestvrijstaal, maar ook op messing of verchroomd messing. Belangrijk hierbij, is dat het te coaten voorwerp volledig uit elkaar gehaald kan worden, zodat elk onderdeel van een product apart gecoat kan worden. Voorbeelden van producten met een PVD-coating, zijn bijvoorbeeld onze mat zwarte inboorringen en drukknoppen, maar ook bijvoorbeeld kikkers en bolders kunnen PVD-gecoat worden.

Buiten de jachtbouw, wordt dit proces ook op een hoop andere producten toegepast. Zo wordt het toegepast op badkameraccessoires, medische voorwerpen, maar ook is deze techniek gebruikt om aan een aantal varianten van de Apple iPhones hun kleur te kunnen geven.

Producten laten PVD-coaten

Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen, geeft het PVD-coaten een hoop voordelen. Ben je op zoek naar een specifiek product dat je wil laten coaten? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@yachtsupplier.nl, of bel ons op 0511-233013. Wij helpen je graag verder!

Copyright © 2024 Yachtsupplier