Winkelwagen 0
 

Soorten scharnieren voor kastdeuren

Soorten scharnieren voor kastdeuren

Tijdens je zoektocht naar nieuwe scharnieren voor je kastdeuren kom je een hoop verschillende soorten tegen. Opschroefscharnieren, inboorscharnieren, soft-close en tip-on zijn hier slechts enkele van. In dit artikel leggen we je uit welke soorten scharnieren er allemaal zijn, waardoor je zoektocht een stuk makkelijker gaat worden en jij ervan verzekerd bent dat je het juiste meubelscharnier bestelt! Navigeer in onderstaand menu direct naar klepscharnieren of meubelscharnieren om te vinden wat je nodigt hebt.

Klepscharnieren

Onder klepscharnieren verstaan we in dit artikel scharnieren voor kleppen die omhoog openslaan. Hierbij heb je de keuze tussen Kinvaro klepbeslag, Aventos HK-S soft-close en Aventos HK-S Tip-on. Kies je voor Aventos klepbeslag van Blum, dan dien je voor het bestellen de prestatiefactor te berekenen. Hoe je deze berekent vindt je hieronder bij het kopje ‘Prestatiefactor berekenen’.

Kinvaro klepbeslag

Het Kinvaro klepbeslag is de meest voordelige keuze als het gaat om klepscharnieren. Deze scharnieren kunnen afgesteld worden op een openingshoek van 75 en 90 graden. Omdat deze scharnieren niet beschikken over soft-close, is het van belang dat je de kastdeur zelf rustig dicht doet om beschadigingen aan de kastdeur en de kast te voorkomen.

Blum Aventos HK-S soft-close

De Blum Aventos HK-S Soft-close scharnieren voor kleppen sluiten zacht en geruisloos, dankzij het geïntegreerde soft-close systeem van Blum genaamd Blumotion. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan de klep en aan de kast. Standaard hebben de Blum klepscharnieren een openingshoek tot 107 graden. Als dit te veel is, kun je gebruik maken van openingshoekbegrenzers. Deze zijn vanaf de productpagina mee te bestellen bij de gerelateerde producten. Ook blijft dit klepbeslag in elke hoek open staan.

Om te weten welke versie je nodig hebt, dien je eerst de benodigde prestatiefactor te berekenen. Verder op deze pagina bij het kopje ‘Prestatiefactor berekenen’ vind je onze handige tool, waardoor je meteen weet welke model je nodig hebt.

Blum Aventos HK-S tip-on

Blum Aventos HK-S tip-on beslag is zeer vergelijkbaar met het bovenstaande soft-close systeem van Blum. Ook deze scharnieren maken gebruik van het Blumotion soft-close systeem en blijft open staan in elke gewenste positie.

Het tip-on systeem zorgt ervoor dat de klep open gaat wanneer je op de klep drukt. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van grepen. Dit zorgt voor een strakke afwerking van je interieur.

Ook bij dit beslag dien je de prestatiefactor te berekenen. Hoe je deze berekent lees je hieronder.

Prestatiefactor berekenen

Kies je voor de Aventos HK-S soft-close of Tip-on? Dan dien je eerst nog de prestatiefactor te berekenen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt heel erg mee. De formule om de prestatiefactor te berekenen is als volgt:

Klephoogte x (klepgewicht + (2x meubelgreepgewicht))

Hierbij is de klephoogte in millimeter en het klepgewicht en meubelgreepgewicht in kilogrammen. Je kunt de prestatiefactor ook eenvoudig berekenen door onze handige rekentool op deze pagina te gebruiken.

Rekenvoorbeeld: Heb je een klep met een hoogte van 400mm, een klepgewicht van 4kg en een meubelgreep van 100 gram, dan krijg je de volgende rekensom: 400 x (4+0,2) = 1680. Hierbij kom je dus uit op een klepbeslagsysteem met een prestatiefactor van 960 tot 2215.

Overlapt je berekende prestatiefactor met meerdere producten? Dan adviseren wij altijd voor de zwaardere uitvoering te kiezen.

 

Rekentool

Door onderstaande velden in te vullen, wordt automatisch de prestatiefactor die je nodig hebt berekend. Maak je gebruik van een greeploze kastdeur? Vul dan "0" in bij het greepgewicht. Gebruik hierbij een punt om gebruik te maken van decimalen. Vul bij een greepgewicht van 0,2kg dus 0.2 in.

Plaathoogte (in mm): 

Plaatgewicht (in kg):   

Greepgewicht (in kg):

 

Meubelscharnieren voor kastdeuren

Als je op zoek bent naar meubelscharnieren voor kastdeuren, heb je de keuze uit Blum Inserta inboorscharnieren, Blum opschroef inboorscharnieren, Samet inboorscharnieren en rvs inboorscharnieren. Bij het bestellen van deze scharnieren is het van belang dat je kijkt of je inliggende, half opliggende of opliggende scharnieren nodig hebt. Hier onder leggen we je uit wat dit betekent.

Inliggend, half opliggend of opliggend?

Afhankelijk van hoe de kastdeur op de kast gemonteerd zit, heb je inliggende, half opliggende of opliggende scharnieren nodig:

  • Inliggend: de deur valt tussen beide zijwanden;
  • Half opliggend: de kastdeur ligt half voor de kast (ook wel half voorliggend of half opdek genoemd);
  • Opliggend: De kastdeur lig volledig voor de kast (ook wel voorliggend of opdek genoemd).

Bekijk ook onderstaande afbeelding om de verschillende aanslagsoorten te zien.

Aanslagsoorten inboorscharnieren

Zelfsluitend, soft-close of zonder veer?

Bij het kiezen van je inboorscharnieren, heb je ook de keuze tussen zelfsluitende, soft-close en scharnieren zonder veer.

  • Zelfsluitende scharnieren sluiten, zoals de naam al aangeeft, automatisch. Deze scharnieren zijn dus ideaal voor kastdeuren die normaal gesproken gesloten moeten blijven. Met behulp van een inbussleutel kun je deze scharnieren strakker en slapper spannen, zodat deze sneller of langzamer automatisch sluiten.
  • Soft-close scharnieren zorgen ervoor dat wanneer de kastdeur wordt dicht gedaan, deze langzaam sluiten. Dit werkt als een soort demper. Hierdoor zijn de scharnieren geruislozer, veiliger voor achtergebleven vingers en voorkomen ze beschadigingen aan de kast en de deur.
  • Scharnieren zonder veer hebben geen veer, waardoor deze niet automatisch zelf sluiten en er geen soft-close op zit. Deze scharnieren kunnen worden gecombineerd met een Blum tip-on mechanisme, wanneer je een kastdeur zonder grepen wilt. Het tip-on mechanisme zorgt ervoor dat de kastdeur open gaat wanneer je op de deur drukt.

Blum Inserta of Blum opschroefscharnieren?

Kies je voor de meubelscharnieren van Blum? Dan heb je de keuze tussen Blum Inserta of Blum opschroefscharnieren. Bij Blum Inserta scharnieren moeten er extra gaten worden geboord in de kastdeur, waarin het scharnier vervolgens wordt ‘vastgeklikt’. Hierbij is het nodig om gebruik te maken van een Blum Ecodrill boormal. Hoef je slechts enkele scharnieren te monteren? Dan is het voordeliger om te kiezen voor de Blum opschroefscharnieren. Hierbij hoef je enkel een gat te boren met behulp van een 35mm forstnerboor. Hierbij schroef je het scharnier namelijk in de kastdeur.

Rvs inboorscharnieren

Ga je de scharnieren op roestgevoelige plaatsen gebruiken, zoals bijvoorbeeld op je boot? Dan adviseren wij te kiezen voor rvs inboorscharnieren. Deze scharnieren hebben het soft-close mechanisme, waardoor deze veilig gebruikt kunnen worden en geruisloos sluiten. Ook deze scharnieren zijn verkrijgbaar met een inliggend, half opliggend en opliggende aanslagsoort.

Samet inboorscharnieren

Naast de inboorscharnieren van Blum, bieden wij ook inboorscharnieren van Samet aan. Inboorscharnieren van Samet zijn de meest voordelige keuze. Deze scharnieren zijn verkrijgbaar met een zelfsluitend en een soft-close mechanisme. Deze scharnieren zijn niet verkrijgbaar zonder veer en daardoor ook niet geschikt voor tip-on.

Advies nodig?

Kom je er na het lezen van dit artikel nog niet uit, of heb je meubelscharnieren nodig die je niet op onze website terugvindt? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0511-233013 of te mailen naar info@yachtsupplier.nl. Wij helpen je graag verder!

Copyright © 2024 Yachtsupplier