Winkelwagen 0
 

Doornmaat en PC-maat opmeten

Doornmaat en PC-maat opmeten

Wanneer je online zoekt naar sloten of ander deurbeslag, kom je vaak termen tegen als doornmaat, PC-maat, hart op hart (h.o.h.) of steekmaat tegen. In dit artikel leggen we je graag uit wat al deze termen inhouden en hoe je deze opmeet. Zo kun je zelf deze maten opmeten en ben je er verzekerd van dat je een passend slot geleverd zult krijgen.

Wat is de doornmaat?

De doornmaat van een slot is de afstand van de voorplaat van het slot, tot het midden van het kruk- of cilindergat. Onze kleinste sloten hebben een doornmaat van 30 millimeter, tot 80 millimeter voor de grootste. Het opmeten van de doornmaat is eenvoudig te doen als het slot uit de deur verwijderd is, maar kan ook gemeten worden als het slot nog in de deur zit.

In onderstaande afbeelding zie je hoe de doornmaat gemeten wordt, en waar je deze terugvindt in de technische tekening van het slot.

Doornmaat opmeten

Wat is de PC-maat?

De PC-maat wordt ook wel de hart op hart (h.o.h.) of steekmaat genoemd. Dit is de afstand vanaf het hart het krukgat, tot het hart van het cilindergat (zie afbeelding hieronder). Deze afstand is bij woningsloten vaak 55 millimeter, zowel voor de binnendeuren als de buitendeuren. WC-deuren hebben vaak een PC-maat van 72 millimeter en zware veiligheidssloten een maat van tussen de 72 en 85 millimeter.

Bij Yachtsupplier zijn we gespecialiseerd in sloten voor de jachtbouw, waar er vaak gebruik wordt gemaakt van andere maten. Hier zijn PC-maten van 60mm en 75mm heel gebruikelijk. Deze maten wijken af van woningbouwsloten, omdat scheepsdeuren vaak andere afmetingen hebben.

In onderstaande afbeelding zie je hoe de PC-maat gemeten wordt en waar je deze terugvindt in de technische tekening van het slot.

PC-maat opmeten

Hoe vind ik mijn benodigde slot?

Het vinden van je correcte slot hebben wij zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt. In slechts een aantal eenvoudige stappen kom je direct bij je gewenste slot uit:

  1. Open de categoriepagina van de sloten.
  2. Bepaal of je een insteekslot, oplegslot, of schuifdeurslot nodig hebt en ga naar de betreffende categoriepagina.
  3. Filter de producten aan de linkerkant van het scherm, door hier je benodigde PC-maat en doornmaat aan te klikken.
  4. Filter verder op onder andere draairichting, stiftdiameter, voorplaat- en kastafmetingen en bepaal of je een enkele of een driedelige anti-rammel dagschoot voor je slot wil.
  5. Je benodigde slot komt automatisch tevoorschijn.

Vragen en opmerkingen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het opmeten van de doornmaat of PC-maat, of heb je een andere vraag? Dan kun je contact opnemen met ons door te bellen naar 0511-233013, of te mailen naar info@yachtsupplier.nl. Wij helpen je graag verder naar het zoeken van jouw slot.

Copyright © 2024 Yachtsupplier